Yatırım Yoluyla Türkiye’de Vatandaşlık Almak İçin Ne Gerekir?

Türkiye’de gençlerin ekonomik hayatta aktif olarak yer almasını teşvik etmek amacıyla belirli şartlara haiz yatırımcı adaylarına genç girişimci şirketi kurmak konusunda devlet tarafından bazı avantajlar sağlanır.

Türkiye’de gençlerin ekonomik hayatta aktif olarak yer almasını teşvik etmek amacıyla belirli şartlara haiz yatırımcı adaylarına genç girişimci şirketi kurmak konusunda devlet tarafından bazı avantajlar sağlanır. Genç girişimci şirketi kurmak iş hayatına atılmak isteyen ancak yeterli sermayeyi bulma konusunda sıkıntı yaşayan girişimciler için son derece büyük bir avantajdır. SMMM aracılığıyla gerekli şartları öğrenmek ve istenilen şartların karşılandığı durumlarda genç girişimci şirketi kurmak bu sayede genç girişimci desteklerinden yararlanmak mümkün olabilir.

Özellikle yabancı yatırımcıların teşvik edilmesi, devletlerin iş gücü ve ekonomi politikalarına destek sağlanması amacıyla günümüzde vatandaşlık bir araç olarak kullanılmaktadır. Bunun sonucunda Türkiye’de vatandaşlık almak isteyen kişilere yönelik olarak farklı düzenlemeler yapılması gündeme gelmiştir.

19.09.2018 tqrihli Resmi Gazete’de yayımlanan 106 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ve son olarak 07.12.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 418 sayılı Cumhurbaşkalığı kararıyla yapılan değişikliklerle birlikte aşağıdaki şartlardan birini sağlayan yabancılar Türk vatandaşlığı kazanma hakkını elde edebilirler:

-  En az 500.000 USD veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarından sabit sermaye yatırımı gerçekleştirildiğinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tespit edilmiş olması,

-  En az 250.000 USD veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazın tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulması kaydıyla satın alındığının ya da kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş, en az 250.000 USD ya da karşılığı döviz veya Türk Lirası tutarı peşin olarak yatırılan taşınmazın satışının vaat edildiğine ilişkin noterden düzenlenen sözleşmenin 3 yıl süreyle devri ve terkini yapılmayacağının taahhüt edilerek tapu siciline şerh edildiğinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit edilmiş olması,

-  En az 50 kişilik istihdam oluşturulduğunun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından tespit edilmiş olması,

-  En az 500.000 USD veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında mevduatın 3 yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırıldığının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nca tespit edilmiş olması,

-  En az 500.000 USD veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında devlet borçlanma araçlarının 3 yıl tutmak şartıyla satın alındığının Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tespit edilmiş olması,

-  En az 500.000 USD veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı ya da girişim sermayesi yatırım fonu katılma payının en az 3 yıl süreyle elde tutma şartıyla satın aldığının Sermaye Piyasası Kurulu’nca tespit edilmiş olması.

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanmak Nasıl Olur?
 

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak için izlenmesi gereken süreç 3 farklı aşamadan meydana gelir.

-  Yönetmelik’in 20.maddesinde belirtilmiş yatırım şartlarından birinin yerine getirilmesi ve daha sonra ilgili kurumdan Uygunluk Belgesi alınması,

-  6458 sayılı Kanun’un 31.maddesi 1.fıkrası (j) bendi uyarınca kısa dönem ikamet izni alınması,

-  Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak için gereken başvurunun yapılması.

Vatandaşlık başvurularında belirlenen usul ve esaslar şu şekilde sıralanabilir:

-  Sabit sermaye yatırımı yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak,

-  Taşınmaz satın almak ya da taşınmaz satış vaadi sözleşmesiyle Türk vatandaşlığı kazanmak,

-  İstihdam oluşturma yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak,

-  Türkiye’deki bankalara mevduat yatırma yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak,

-  Devlet borçlanma araçları ile Türk vatandaşlığı kazanmak,

-  Gayrimenkul yatırım fonu ya da girişim sermayesi yatırım fonu katılma paylarına yatırım yapmak suretiyle Türk vatandaşlığı kazanmak seçeneklerinden hangisinin söz konusu olduğuna göre gerekli usul ve esaslar değişiklik gösterebilir. Bu yüzden yabancı yatırımcı seçtiği yatırım türüne göre istenilen belgeleri ibraz etmekle yükümlüdür.

Vatandaşlık başvuruları gerçekleştirilmesi gereken prosedürlere uygun olacak şekilde yapıldıktan sonra yine yasal süreç dahilinde olmak kaydıyla ilgili Bakanlıklar tarafından bir komisyon oluşturulur. Oluşturulan komisyon yabancıların vatandaşlık başvurusunu değerlendirir ve ardından Cumhurbaşkanı’nın onayına sunar. Vatandaşlık başvurusu hakkındaki nihai kararı Cumhurbaşkanı verir.

Uygunluk belgesi almak, kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunmak, ikamet izin kartını teslim almak ve vatandaşlık başvurusu için gereken bilgi ve belgeleri ibraz etmek yabancının ülkeye girişine gerek kalmadan özel vekaletname ile uzaktan sonuçlandırılabilecek bir süreç olma özelliğine sahiptir. Bununla birlikte vatandaşlık başvurusunun sonuçlandırıldırılması gereken son aşamada başvuruda bulunan ve adına başvuru yapılan eş ve 18 yaş altı çocuk dahil olmak üzere 1.derece aile bireylerinin parmak izi verme, kendi Türk vatandaşı kimlik ve/veya pasaportlarını alma işlemleri için en yakın Nüfus Müdürlüğü’nde hazır bulunmaları zorunlulu bir durumdur.

Konu hakkında resmi bir düzenleme bulunmamasına karşın uygulama dahilinde kısa dönem ikamet izni başvuruları genellikle 1 ila 2 hafta içinde, vatandaşlık başvuruları ise 3 ila 6 ay içinde sonuçlandırılır. Ülkemizde yatırım yoluyla vatandaşlık alma süreci her ne kadar daha kolay bir hale getirilmiş olsa da vatandaşlık başvurusunun eksiksiz bir şekilde yapılması, vatandaşlık başvurusu sürecinin doğru ve tam bir şekilde takip edilmesinin son derece önemli bir konu olduğu göz ardı edilmemelidir.

 

 

21 Kas 2022 - 16:27 Sakarya/ Pamukova- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Pamukova Halk Haber Sitesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Pamukova Halk Haber Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Pamukova Halk Haber Sitesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Pamukova Halk Haber Sitesi değil haberi geçen ajanstır.