Pamukova'ya kurulacak kağıt fabrikası bölgenin intiharı olur..!

Pamukova'ya kurulması gündemde olan atık kağıtların geri dönüştürecek olan kağıt fabrikası için hiç de olumlu bilgiler gelmiyor.. İşte Fabrika ile ilgili çarpıcı bir yazı..

Sakaryahalk gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Salih Yalçıntaş, Pamukova'ya kurulacak olan geri dönüşüm kağıt fabrikası'nın bölge için intihar niteliğinde olduğunu ve çevreye verdiği zararı böyle kaleme aldı;

Kağıt fabrikası bölgenin intiharı olur !

Bugünlerde Sakarya’nın gündeminde Pamukova’ya kurulacağı söylenen ‘Kağıt Fabrikası” var. Öncelikle belirtmek isterim ki, “Kağıt Fabrikası için seçilen yer Sakarya Nehri kenarının hemen yanı başı”.

Bu durum son derece dikkat çekici.

Dikkat çekici diyorum çünkü Sakarya Nehri kenarına kurulan fabrikaların genelde “ne arıtma tesisi kurma gibi dertleri oluyor, ne de atık sorunu yaşıyorlar”.

Aç fabrikayı, gönder atıkları nehre olsun bitsin.

Şimdi kimse kalkıp da bunun böyle olmadığını savunmasın.

Tabi işin hakkını veren sanayi kuruluşlarına bir sözüm yok ama, herkes de biliyor ki, nehir kenarında bulunan bazı kuruluşlar “kirli atıklarını”, hiçbir “arıtmadan geçirmeden” “doğrudan nehre” gönderiyorlar.

Tabi bu durum sadece Sakarya Nehri için geçerli değil. Yine Sakarya’da bulunan çeşitli akarsularda aynı şekilde kirletiliyor. Toplu balık ölümleri de bunu açıkça gösteriyor zaten. Geçtiğimiz hafta bir haber ajansı tarafından, basın kuruluşlarına Sakarya Nehri’nin “doğduğu yerle” ilgili haber ve fotoğraflar geçildi. “Eskişehir'in Çifteler İlçesi'ndeki Sakaryabaşı mevkisinden doğan” Sakarya Nehri'nin “temiz ve berrak hali”, bizim ilimizin sınırlarına ulaştığında son derece “kirli bir yapıya”bürünüyor.

Nedeni malum…

Az önce de belirttiğim gibi, nehir kenarında bulunan irili ufaklı bazı sanayi kuruluşlarının atıkları sayesinde Sakarya Nehri ciddi anlamda “kirleniyor”.

Şimdi ise bu tür sanayi kuruluşlarına bir yenisi daha eklenecek.

Ön yargılı olmak istemiyorum ama, bu kağıt fabrikasının özellikle Sakarya nehri kenarına kurulacak olması ister istemez bende “olumsuz”bir düşünce yaratıyor.

Bu arada kurulması planlanan kağıt fabrikası “atık kâğıtlardan”kâğıt üretimi yapacakmış. Demek ki bu fabrika “sadece nehri değil çevresini de”olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Bu konuyla ilgili google amcaya başvurdum.

Karşıma hayli “ürkütücü”bir yazı çıktı.

“İşte o yazıdan bazı bölümler”;

Atık kağıtların geri dönüştürmenin pek fazla cazibesi yoktur aslında.

Çünkü atık kağıtları toplayıp geri dönüştürmek sanıldığı gibi çevre dostu bir işlem değildir. Yani kısaca, atık kağıtlardan tekrar kağıt yapmak ağaçların kesilmesinden daha fazla çevreye zarar verdiğini söyleyebiliriz. Kağıt fabrikası “son derece pis olur ve çabuk pislenir”.Kuru olan bölümlerde kağıt tozları un gibi birikir ve tüm binayı kaplar. Hafiften nemi görünce olduğu yere yapışır ve çıkarması zor olur. Kağıtların geri dönüşüm prosesini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için tüm fabrika belli aralıklarla endüstriyel olarak temizlenmelidir. Endüstriyel temizlikte ise “çevreye son derece zararlı”tonlarca galon madde kullanılır. Bu maddeleri püskürtmek için dizel motorla çalışan kompresör kullanılır. Bunun yanında kullanılan kimyasal temizlik maddelerini çıkarmak için binlerce ton su kullanılır. Bunların hepsi “çevreye oldukca zarar verir”. Bunların yani sıra kağıt fabrikasının “bacasından binlercemetre küp atık gaz çıkar, kanalizasyona da zararlı maddeler içeren binlerce ton atık su bırakılır”.

Bu arada fabrika bulunduğu “çevreye” son derece “kötü bir koku salgılar”.

Durum gördüğünüz üzere son derece vahim.

Öyleyse buradan etkili yetkili kim varsa seslenelim.

Özellikle de o bölgenin Milletvekili Sayın “Şaban Dişli”ye seslenelim.

Kimse kağıt fabrikası kurulmasın demiyor. Ancak benim bildiğim kadarıyla bu tür fabrikalar “verimli tarım arazileri ve nehir kenarına değil”, daha çok “bozkır alanlar”üzerine kurulur. Şu an için fabrikanın kurulmasıyla ilgili durum ne aşamada bilmiyorum ama, hazır yol yakınken bu işten vazgeçmek sanırım “Sakarya’nın geleceği için”en hayırlısı olacaktır.

Bu hayırlı görev de Milletvekili Sayın Şaban Dişli’ye düşmektedir.

27 Kas 2014 - 02:33 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Pamukova Halk Haber Sitesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Pamukova Halk Haber Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Pamukova Halk Haber Sitesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Pamukova Halk Haber Sitesi değil haberi geçen ajanstır.