Isır dan Sakarya nehri tepkisi..!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yıldız Altın-Gümüş Madeni Kapasite Artırımı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Kırma Eleme Tesisi Projesi için olumlu ÇED raporu için CHP İl Başkanı Erdoğan Isır'dan tepki geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yıldız Altın-Gümüş Madeni Kapasite Artırımı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Kırma Eleme Tesisi Projesi için olumlu ÇED raporu gelmesine Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Erdoğan Isır'dan geldi.

İlimizde bulunan Sakarya Nehri'ni de etkileyeceğini ifade eden Başkan Isır açıklamasında,"Kütahya İli, Gediz İlçesi Karaağaç Köyü sınırları içinde siyanürle altın çıkartılması için kurulması planlanan Anadolu Export Maden Sanayi A.Ş. firmasınca Yıldız Altın-Gümüş Madeni Kapasite Artırımı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Kırma Eleme Tesisi Projesi için 8 Mayıs 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumlu ÇED raporu verilmiştir.

Murat Dağı Batı Anadolu'nun büyük bir kısmının şehir şebeke ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan nehirlerin doğduğu bir havzadır. Sakarya Nehri ile birlikte Ankara'dan Adapazarı'na ve Kocaeli'ne kadar büyük bir alanın tarımsal sulamasını da karşılamaktadır. Uşak ilinin su kaynağı Banaz Çayı, Afyon Ovasının su kaynağı ve Eber Gölü'nü besleyen Akarçay, Manisa Ovasını sulayan Gediz Nehri ve Büyük Menderes, Aydın ve Söke ovasını besleyen Büyük Menderes Nehri, Kuzey Ege'de yer alan Susurluk Çayı'nın su havzası da Murat Dağıdır. Murat Dağı'nda yapılacak bir siyanürlü altın madeni yer altı sularının ve bu nehirlerin ve bu nehirlerle sulanan ovaların, toprakların siyanür ve ağır metallerle zehirlenmesine neden olacaktır.

Sakarya Nehri ilimizin tarımsal alanda en büyük kazanımıdır. Sakarya nehrinin kirlenmesi ve zehirli madde ile buluşması demek, bölgemizde ki tarımsal alanların yok olması demektir. Hemen hemen tüm ilçelerimiz sınırları içinden geçen Sakarya nehri çiftçilerimiz ve doğamız için önemlidir. Ayrıca Sakarya nehrinin Karasu ilçemizden Karadeniz'le buluşması bölgedeki Turizm'i de etkileyecektir.

Sakarya İlimizde şuan pek çok sorunla mücadele ettiğimizin farkındayız. Bu sorunlar şuan günceliğimiz etkiliyor. Fakat geleceğimizi kaybetmek üzereyiz ve yetkililer tarafından hiçbir açıklamada bulunulmuyor.  Bizler Çernobil nükleer kazasının etkilerini hala yaşıyoruz.  Geleceğimizin karartılmasını istemiyoruz, çevreye duyarlı, yaşam hakkını sahip çıkan tüm yurttaşlarımız göreve davet ediyoruz.

Murat Dağı Batı Anadolu'nun yaşam kaynağıdır. Altın madeninin açılması ile açığa çıkan ağır metaller buradaki ekosisteme onarımı mümkün olmayan hasar verecek ve tüm Batı Anadolu bölgesini etkileyecektir. En çok ta Sakarya Nehrimiz dolayısıyla bizler etkileneceğiz. Kütahya ilinde yaşayan yurttaşlarımız, Eskişehir ilinde yaşayan yurttaşlarımız ve sivil toplum kuruluşları konuyu gündemde tutmaya, mücadele etmeye çalışırken Sakarya'mızdan ses çıkmaması üzücüdür.

Birinci derece deprem bölgesi olan Murat Dağı'nda kurulacak siyanür havuzlarının ne kadar güvenli olacağı da ciddi şüphe kaynağıdır.Sadece Sakarya'da değil, başta Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Uşak, Manisa, İzmir, Aydın, Bursa, Balıkesir, Kütahya ve Ankara'nın nehir ve topraklarını bir daha temizlenemeyecek şekilde zehirleyecek ve ekosistemi yok edecek altın madeni işletmeciliğinin durdurulması için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED Raporu iptal davalara müdahil olunması, kamuoyu oluşturulması gerekmektedir.  Bizler İlimizdeki tüm basın kuruluşlarını, bütün sivil toplum örgütlerini, Sakarya ilimizde bulunan mülkü amirlerimizi ve seçilmiş yöneticileri göreve davet diyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi Sakarya Örgütü olarak tüm ilçe örgütlerimizle, Belediye meclis üyelerimiz ve Büyükşehir meclis üyelerimizle konuyu gündemde tutmaya, Sakarya'mızın verimli topraklarının ve içme su kaynaklarımızın düzeltilemeyecek şekilde tahrip olmaması için çalışmaya devam edeceğiz." ifadeleri yer aldı.

27 Haz 2019 - 00:10 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Pamukova Halk Haber Sitesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Pamukova Halk Haber Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Pamukova Halk Haber Sitesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Pamukova Halk Haber Sitesi değil haberi geçen ajanstır.